Vi uppskattar om du respekterar följande trivselregler och tar hänsyn till dina grannar. Dessa gäller för oss alla, både hyresgäster och bostadsrättsinnehavare.

Specifik information och regler

Tvättstugan

För att undvika onödiga irritationsmoment/konflikter är det av yttersta vikt att vi som använder tvättstugan också tar hand om den och följer de ordningdregler som gäller.

 1. Passa tiderna. Tvättpassen är 3 timmar långa fördelade över tiderna:

  07:00 – 10:00, 10:00 – 13:00, 13:00 – 16:00, 16:00 – 19:00 och 19:00 – 22:00

  Du kan boka max 1 pass per tillfälle. Bokade tvättider som inte påbörjats inom 30 minuter blir bokningsbara av andra. När tvättiden är slut så är den slut. Tvättrummet ska då vara städat och klar för nästa boende som bokat tid.
 2. Städning. Om du använt torktumlaren tar du bort luddet som fastnat på filtret. Du torkar av tvättmaskinerna och tar även bort ev. tvättmedelsrester i tvättmedelsfacken. Du avslutar städningen med att sopa och våttorka golvet.

Håll dina tvättider, har du inte tagit din tvättid i anspråk inom 30 minuter efter påbörjad period är tvättiden förbrukad. Du måste då boka en ny tid.

Flytta inte tvättvagnar och städredskap mellan tvättrummen. Det är förbjudet att ta med tvättvagnar eller städredskap från tvättstugan.

När man lämnar tvättstugan så skall fönster stängas och vara redo för nästa person som bokat tid.

Om fel upptäcks eller något är trasigt så är du skyldig att anmäla detta omedelbart till Driftia på 08 – 744 44 33 (Vardagar, kl. 08:00 – 16:00) och
08 – 744 09 50 (Helger, Jour)

Respektera dessa regler och rutiner och bidrag till att tvättstugan är en trevlig miljö som kräver så lite underhåll som möjligt.

Självklart är tvättstugan rökfri och djurfri, samt att barn ej får vistas i tvättstugan själva.

Klicka här för att läsa mer…

Brandskydd

Föreningen bedriver systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Den enskilt viktigaste punkten är att alla har brandvarnare i sin lägenhet.
Kontrollera att det sitter en brandvarnare i din lägenhet. Testa brandvarnaren. Som bostadsrättsinnehavare är man ansvarig för att det ska finnas fungerande brandvarnare i lägenheten.

Hyresgäster kan höra av sig till föreningens fastighetsförvaltare (Driftia) om brandvarnaren inte fungerar eller om den mot förmodan skulle saknas. INGENTING får förvaras i trapphusen. Barnvagnar ska förvaras i barnvagnsförrådet vid entrén och rullatorer skall förvaras i utrymmet under trappen.

Mer information hittar ni här,
Skydda dig och dina grannar mot brand och www.dinsakerhet.se/brand

Ventilation

Det är inte tillåtet att koppla motordrivna fläktar till husets ventilationssytem. Du som eventuellt har en i din lägenhet måste återställa det på egen bekostnad, även om den var där när du flyttade in. Kolfilterfläkt som ej ansluts till direkt till ventilationssystemet / frånluftskanal kan användas. Resultatet av att koppla in en motordriven fläkt till husets ventilationssystem medför ojämnt flöde och riskerar att orsaka matos etc hos dina grannar.

Vid OVK efter renovering/ombyggnad så står boende står för hela kostnaden, besiktning och utförande. Är du osäker, kontakta styrelsen.

Störningar

Oväsen är ofta en källa till osämja och vantrivsel, därför vill styrelsen förtydliga de ordningsregler som gäller för alla som bor i Brf Skarpövägen.

Mellan kl 22:00 – 07:00 alla dagar i veckan ska du undvika att störa dina grannar. Du är även ansvarig för dina gäster eller inneboende. Sunt förnuft och respekt för dina grannar gäller dygnet runt.

Övrig tid (07:00 – 22:00) är det självklart inte fritt fram att spela hur hög musik som helst, borra, hammra, spika eller på annat sätt föra oväsen dagarna/kvällarna i ända. Vi bor i flerfamiljshus och måste visa varandra hänsyn. Stora och högljudda renoveringsarbeten bör i största möjliga mån utföras på dagtid under vardagar. Vi hoppas att man ska kunna samtala med sina grannar. Blir man störd kan det till en början vara bra att först be grannen upphöra med oväsendet.

Brf Skarpövägen är ansluten till företaget Svenska Störningsjouren. Boende kan vid störning (t.ex hög musik) efter 22:00 ringa störningsjouren. Vid anrop kommer störningsjouren ut, gör en bedömning av läget och därefter tillrättavisa den som stör. Om störningen blir konstaterad av störningjouren skickar de en störningsrapport till styrelsen som i sin tur skickar en varning till den som stört. Om rättelse inte sker kan det resultera i tvångsförsäljning/uppsägning av hyreskontrakt.

Trivselregler i korthet

 • Mellan kl 22.00 – 07.00 alla dagar i veckan ska du undvika att störa dina grannar. Du är även ansvarig för dina gäster eller inneboende. Sunt förnuft och respekt för dina grannar gäller dygnet runt.
 • Ska du ha fest är det bra om du meddelar dina grannar. Ju senare på kvällen desto lägre ljudnivå är en bra regel.
 • Är du hundägare ska din hund vara kopplad samt att du rastar den utanför gården.
 • Mata inte fåglar från balkongen, det lockar till sig möss och råttor.
 • Vill du skaka mattor eller sängkläder gör det vid någon av piskställningarna, inte från balkongen eller i fönstret.
 • Blomlådor och vädringsräcken ska sitta på insidan av balkongräcket.
 • Vill du grilla – använd någon av gårdens grillplatser, inte din balkong. Använd grillkol eller briketter, inte ved.
 • Om du är rökare – gå gärna ut på gården för att röka, det uppskattas stort av dina grannar om du röker där istället för utanför porten eller på din balkong. Om du ändå använder din balkong – aska och fimpa där, inte utanför. Rökning är förbjuden i trapphusen, hissar och i tvättstugan. Släng inte fimpar på marken, det finns papperskorg för skräp.
 • Rökning vid eller anknytning till lekplatsen är förbjudet enligt lag.
 • Vill du sätta upp en parabol eller markis behöver du tillstånd från styrelsen. Parabolen ska sitta innanför ditt balkongräcke. Du får inte borra i väggen, balkongpelare, räcke eller balkongplatta. Det är i dag inte tillåtet att glasa in balkongen.
 • Har du önskemål om att få plantera blommor eller något annat som växer så prata med styrelsen först.
 • I soprummet ska du bara slänga hushållssopor. Glas, kartong och tidningar återvinner du nere vid garaget.
 • Vi har inget grovsoprum. Du får köra dina grovsopor till Nackas återvinnings-centraler. Grovsopor ska inte slängas bland hushållssoporna.
 • Använd våra papperskorgar i området, inte marken.
 • I barnvagnsförrådet får endast barnvagnar ställas och utrymme under trappen är avsedd för rullatorer. Allt annat kan komma att avvisas.
 • Tänk på att trapphusen är din utrymningsväg vid ev. brand.
  Barnvagnar eller annat får ej placeras här.
 • Entréportarna får ej lämnas uppställda mer än vid avlastning och transport. Portarna ställs upp med hjälp av strömbrytaren på insidan av entrén. Ingen annan metod för att ställa upp dörren får användas.
 • Du som har parkeringsplats eller garageplats ska förhålla dig till reglerna i ditt kontrakt. Du är skyldig att låsa garaget efter dig, samt omgående felanmäla eventuella fel till fastighetsdriften. Vid misskötsel av detta kan ditt kontrakt komma att sägas upp omgående.
 • Motorcyklar och mopeder får inte parkeras någonstans i området. Likt bil och andra motordrivna fordon hänvisas dessa till parkeringsgaraget.


Stadgar