Vi uppskattar om du respekterar dessa trivselregler och tar hänsyn till dina grannar. Dessa gäller för oss alla, både hyresgäster och bostadsrättsägare.

Specifik information och regler

Tvättsugan

För att undvika onödiga irritationsmoment/konflikter är det av yttersta vikt att vi som använder tvättstugan också tar hand om den och följer de ordningdregler som gäller.

 1. Passa tiderna. Tvättpassen är 3 timmar långa fördelade över tiderna:
  07:00-10:00, 10:00-13:00, 13:00-16:00, 16:00-19:00 och 19:00-22:00.
  Bokade tvättider som inte påbörjats inom 1 timme blir bokningsbara av andra. När tvättpasset är slut är det slut. Tvättstugan ska då vara städad och klar för nästa boendes tvättpass.
 2. Städning. Om man använt torktumlare tar man således bort luddet som fastnat på torktummlarfiltret. Torkar av och tar bort ev. tvättmedelsrester på/i tvättmaskinerna. Sopar golvet och till sist våtmoppas golvet. När vi alla följer dessa rutiner kommer tvättstugan att upplevas som en mer trivsam miljö

Håll dina tvättider, har du inte tagit din tvättid i anspråk inom en timme efter påbörjad period är tvättiden förbrukad. Du måste då boka en ny tid.

När du tvättat färdigt – städa efter dig, torka av maskinerna, bänkar och golvet och ta bord luddet i torktumlaren.

Vid problem eller fel på maskinerna, felanmäl omgående till Driftia.

Brandskydd

Föreningen bedriver systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Den enskilt viktigaste punkten är att alla har brandvarnare i sin lägenhet.
Kontrollera att det sitter en brandvarnare i din lägenhet. Testa brandvarnaren. Som bostadsrättsinnehavare är man ansvarig för att det ska finnas fungerande brandvarnare i lägenheten.

Hyresgäster kan höra av sig till föreningens fastighetskötare (Driftia) om brandvarnaren inte fungerar eller om den mot förmodan skulle saknas. INGENTING får förvaras i trapphusen. Barnvagnar/rullatorer ska förvaras i barnvagnsrummet intill portdörren.

Ventilation

Det är inte tillåtet att koppla motordrivna fläktar till husets ventilationssytem. Du som eventuellt har en i din lägenhet måste återställa det på egen bekostnad, även om den var där när du flyttade in. Kolfilterfläkt som ej ansluts till direkt till ventilationssystemet / frånluftskanal kan användas. Resultatet av att koppla in en motordriven fläkt till husets ventilationssystem medför ojämnt flöde och riskerar att orsaka matos etc hos dina grannar.

Störningar

Oväsen är ofta en källa till osämja och vantrivsel, därför vill styrelsen förtydliga de ordningsregler som gäller för alla som bor i Brf Skarpövägen.

Mellan kl. 22:00 och 07:00 ska vi eftersträva tystnad.

Övrig tid (07:00-22:00) är det självklart inte fritt fram att spela hur hög musik som helst, borra, hammra, spika eller på annat sätt föra oväsen dagarna/kvällarna i ända. Vi bor i flerfamiljshus och måste visa varandra hänsyn. Stora och högljudda renoveringsarbeten bör i största möjliga mån utföras på dagtid under vardagar. Vi hoppas att man ska kunna samtala med sina grannar. Blir man störd kan det till en början vara bra att först be grannen upphöra med oväsendet.

Brf Skarpövägen är ansluten till företaget Svenska Störningsjouren. Boende kan vid störning (t.ex hög musik) efter kl.22:00 ringa störningsjouren. Vid anrop kommer störningsjouren ut, gör en bedömning av läget och därefter tillrättavisa den som stör. Om störningen blir konstaterad av störningjouren skickar de en störningsrapport till styrelsen som i sin tur skickar en varning till den som stört. Om rättelse inte sker kan det resultera i tvångsförsäljning/uppsägning av hyreskontrakt.

Trivselregler i korthet

 • Mellan kl 22.00 – 07.00 alla dagar i veckan ska du undvika att störa dina grannar. Du är även ansvarig för dina gäster eller inneboende.
 • Ska du ha fest är det bra om du meddelar dina grannar. Ju senare på kvällen desto lägre ljudnivå är en bra regel.
 • Är du hundägare vill vi att din hund är kopplad samt att du rastar den utanför gården.
 • Mata inte fåglar från balkongen, det lockar till sig möss och råttor.
 • Vill du skaka mattor eller sängkläder gör det vid någon av piskställningarna, inte från balkongen eller i fönstret.
 • Blomlådor och vädringsräcken ska sitta på insidan av balkongräcket.
 • Vill du grilla – använd någon av gårdens grillplatser, inte din balkong. Använd grillkol.
 • Om du är rökare – gå gärna ut på gården för att röka, det uppskattas stort av dina grannar om du röker där istället för utanför porten eller på din balkong. Om du ändå använder din balkong – aska och fimpa där, inte utanför. Rökning är förbjuden i trapphusen, hissar och i tvättstugan. Släng inte fimpar på marken, det finns papperskorg för skräp.
 • Rökning vid eller anknytning till lekplatsen är förbjudet enligt lag.
 • Vill du sätta upp en parabol eller markis behöver du tillstånd från styrelsen. Parabolen ska sitta innanför ditt balkongräcke. Du får inte borra i väggen, balkongpelare eller -golv och -vägg. Det är i dag inte tillåtet att glasa in balkongen.
 • Har du önskemål om att få plantera blommor eller något annat som växer så prata med styrelsen först.
 • I soprummet ska du bara slänga hushållssopor. Glas, kartong och tidningar återvinner du nere vid garaget.
 • Vi har inget grovsoprum. Du får köra dina grovsopor till Nackas återvinnings-centraler. Grovsopor ska inte slängas bland hushållssoporna.
 • Använd våra papperskorgar i området.
 • Cyklar och barnvagnar m.m. ska förvaras i särskilda utrymmen.
 • Tänk på att trapphusen är din utrymningsväg vid ev. brand. Barnvagnar eller annat får ej placeras här.


Stadgar